TR
İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen “NEV Heritage I: Eğitimden Pratiğe Kültürel Miras Yaklaşımları” etkinliği, Rektör Yrd.Prof. Dr. Yeşim Özer Yürür’ün kültürel mirasın toplumların kimliği ve geleceği açısından önemine vurgu yaptığı, mirasın korunmasının yalnızca akademik bir konu olmayıp aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk olduğunun altını çizdiği açılış konuşmasıyla başladı.
Kültürel Mirasın Korunması İçin Öneriler:Huriye Merve Gedik: Y. Mim. ve Kültür Varlıkları Projeler Uzm. Gedik, İBB Miras kapsamında yürütülen projelerle İstanbul’un mimari mirasının kent yaşamına entegre edilmesinin hedeflendiğini, Prof. Dr. Demet Ulusoy Binan: MSGSÜ Mim. Böl. Restorasyon ABD Bşk. üniversitelerin kültürel mirasın korunmasındaki rolünü, Prof. Dr. Aynur Çiftci: YTÜ Mim. Böl. Koruma ve Restorasyon Arş.Grp.Üyesi, kültürel mirasın çırak-usta ilişkisiyle aktarılmasının sürdürülebilirliğe katkı sağladığını,Dr. Ferzan Durul : Yeditepe Üni. Uyg.Tar.Koord. ve ekibi “Anadolu Kültür Mirasının İzinde” projelerini sundular.
Örnek Çalışmalar ve Projeler:Seden Savaş: Y.Mim. ve Gürsoy Holding Proje Md., Osmanlı Neoklasik mimarisinin seçkin bir örneği olan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binasının aslına uygun restorasyonuna, Dr. Ayşe Ege Yıldırım: Mudurnu ilçesinin UNESCO Dünya Miras Sözleşmesi kapsamındaki sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu bir örnek olduğuna, Dr. Emine Nurcan Yalman: Kapalıçarşı ve Sultanahmet’teki miras algısına dikkat çekti.
Kültürel Miras ve Teknoloji:"İstanbul’un Yaşayan Mirası: Ahırkapı Hıdırellez Şenlikleri" Armada Otel YKB Kasım Zoto ,"İz Bırakan Miras: Eyüboğlu Ailesi" ne ait resim, şiir ve mozaik örn.Sanat Uzm. S. Rahmi Eyüboğlu aktardı. Fi Prod.CD. Melis Dünya Sezer Türker, VR teknolojisinin kültürel mirası tanıtma ve koruma konusundaki rolünü anlattı.
Geleneksel Kültürel Değerler: Sam Çeviköz: Türk kahvesinin kültürel mirasımızın önemli bir parçası ve dünya kahve kültürüne öncülük ettiğine,Hümeyra Demir: Yemeğin, kimlik ve aidiyet ifade eden kültürel miras unsuru olduğunu ve aşure, Türk kahvesi, baklava gibi lezzetlerin önemine dikkat çekti.
Afet Riskleri ve Koruma Çalışmaları: Mim.Restorasyon Prg.Bşk. Öğr. Gör. Dilruba Gökçe Ateş, kültürel mirasın afetlere karşı korunması için risk haritalama ve coğrafi verilerin etkin kullanımının önemini vurguladı.