90 (212) 210 10 10

Yeşil ve Ekolojik Bina Teknikerliği

Bölüm Hakkında

Yeşil ve Ekolojik Bina Teknikerliği Programı; sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda çevresel etkileri en aza indiren, enerji ve kaynak verimliliğini önceleyen, sağlıklı ve yaşanabilir yapılar üretmeyi hedefleyen bir yapılaşma anlayışını benimsemektedir. Bu kapsamda program, çevre dostu bina tasarımı, inşası, işletimi ve yönetimi konularında uzmanlaşmış, teknik bilgi ve becerilerle donatılmış nitelikli teknikerler yetiştirmeyi amaçlayan yenilikçi bir önlisans programıdır.

Programın temel amacı; düşük karbon salımı, yüksek enerji verimliliği, etkin su ve atık yönetimi ile doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını esas alan yeşil bina sistemlerine hâkim, güncel LEED, BREEAM, EDGE, EnerPHit gibi yeşil bina sertifikasyon sistemlerini tanıyan, çevre etiği gelişmiş ve sektörün ihtiyaç duyduğu teknik donanıma sahip bireyler yetiştirmektir.

Çalışma Alanları

Programdan mezun olan bireyler; Yeşil bina tasarımı ve uygulamaları alanında faaliyet gösteren mimarlık ve mühendislik ofislerinde, Yapı denetim kuruluşlarında, İnşaat ve yapı firmalarında, Belediye ve kamuya bağlı çevre ve şehircilik birimlerinde, Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik danışmanlık firmalarında, Yapı malzemesi üreten sanayi kuruluşlarında, Sürdürülebilirlik odaklı sivil toplum kuruluşlarında teknik personel, uygulama sorumlusu ya da proje asistanı olarak görev alabilmektedirler. Ayrıca, ulusal ve uluslararası yeşil bina sertifikasyon süreçlerinde görev alan teknik uzman ekiplerde çalışarak bu süreçlerin teknik koordinasyonunda yer alabilirler.

Dersler Hakkında

Yeşil ve Ekolojik Bina Teknikerliği Programı, yapı teknolojisi ile çevre bilimlerinin kesişiminde yer alan çok disiplinli bir eğitim modeli sunmaktadır. Programın ders planı, öğrencilerin hem teknik hem de çevresel farkındalık kazanmalarını sağlayacak şekilde kurgulanmıştır. Yapı Malzemeleri ve Ekolojik Malzemeler, Teknik Resim ve Autocad Uygulamaları, Sürdürülebilirlik ve Yeşil Bina Kavramları, Yeşil Sertifikasyon Sistemleri, Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji, Yapı Statiği ve Isı Yalıtımı, Ekolojik Tesisat Sistemleri, BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) ve Revit Uygulamaları, Akıllı Bina Sistemleri, Ekolojik Yapı Tasarımı ve Uygulama Atölyesi, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), Yapı Enerji Kimlik Belgesi ve Mevzuatı, Karbon Ayak İzi ve Çevresel Etki Ölçümü, Geri Dönüşüm Teknolojileri ve Atık Yönetimi ve benzeri dersler ulusal ve uluslararası alanlardaki son yenilikler ve gelişmeler kapsamında verilmektedir. Program tüm uygulama derslerini bilgisayar ve uygulama laboratuvarlarında planlamaktadır. Programda 30 iş günü zorunlu staj mevcuttur. Uygulamalı eğitim odaklı bu yapı sayesinde öğrenciler, sektörde karşılaşacakları teknik sorunlara çözüm üretme ve proje geliştirme becerilerini kazanırlar.

 

Yeşil ve Ekolojik Bina Teknikerliği BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ELEMANLARI

Apply Nişantaşı